O Legendi o dvoglavom orlu

 - Nepresušni -

Širom razjapivši kljunove dobar dvoglavi orao izkljuni prodoran SKRIIII! što upozoravajuće odjekivaše planinom.

                                                Primjer 1. - 21. i 22. stranica

Tekst u nastavku posta je preuzet sa internet stranice Rijeka 2020. – Europska prijestolnica kulture.  Originalan tekst intervjua možete pročitati klikom na link:  http://www.rijeka2020.eu/strip-damira-steinfla-dvoglavi-orao-je-dobar-i-opak-ostrog-kljuna-i-britkog-jezika/  dok ovdje, na blogu, čitate tzv. “autoriziranu” verziju intervjua.
-.-,-.-,-.-,-.-,-.-,-.-,-.-,-.-,-.-,-.-,-.-,-.-,-.-,-.-,-.-,-.-,-.-,-.-,-.-,-.-,-.-,-.-,-.-,-.-,-.-,-.-,-.-,-.-,-.-,-.-

Strip Damira Steinfla: Dvoglavi orao je dobar i opak, oštrog kljuna i britkog jezika.
travanj 26, 2017  


Tri publikacije objavljene povodom postavljanja skulpture dvoglavog orla čitateljima pružaju čitav dijapazon zadovoljstva: u njima ima za svakog po nešto. Uz povijesno-umjetničku studiju Damira Tulića imamo i strip Envera Krivca čiji je dvoglavi orao simpatičan i svima blizak. No, tu je i jedno potpuno neuhvatljivo štivo koje se ne može smjestiti u određen kalup i koje će komunicirati (samo) s pravovjernim ljubiteljima nadrealnog i psihodeličnog.

Riječ je stripu Damira Steinfla ”Legenda o dvoglavom orlu” koji je prvobitno bio zamišljen kao bojanka za odrasle. Sasvim slučajno to je na kraju ispao strip, a ako je vjerovati samom autoru, on se nije puno pitao o tome.

„To je u početku trebala biti bojanka, ali kada sam to počeo crtati i pisati izvlačeći likove i tekstove iz bjeline papira likovi su u jednom trenutku sami od sebe progovorili. Tada sam gospodinu Vuku Ćosiću, koji me je pozvao da napravim bojanku, rekao: vidi, tu postoje nekakvi tekstovi, ali ja pišem te tekstove za sebe, za neko buduće prošireno izdanje, ti tekstovi se jednostavno mogu izbrisati i ostaviti prazni oblačići, neka to bude inovacija, neka bude i bojanka, da gledatelji mogu sami upisivati tekstove i biti kreativni. Bilo je zamišljeno da čitatelj uzme drvene bojice u ruke i uljepša bojanku bojama, no ništa od toga.“

Najbolje se radi pod pritiskom.

Vremena za izradu stripa bilo je malo, što Steinfla nije naročito poremetilo u stvaranju.

„Bio sam spreman na puno odricanja, bacio sam se u osamu. Prvi rok za izradu bio je dva tjedna. Kako bih si olakšao proizvodne procese pri izradi bojanke, temu sam podijelio na četiri dijela. Prvi dio bio je nazvan Riječkim ulicama. Drugi dio je o porijeklu orla, treći njegovo odrastanje i četvrti dio se bavi temom dvoglavog orla u Rijeci, kako je prihvaćen i što tamo radi, kakvi su njegovi planovi za budućnost i razvoj grada i što on donosi građanima Rijeke. Četiri dijela knjige sam nazvao pjevanja zato što se ne radi o klasičnom stripu, izmjenjuju se prizori i crteži.“

Karakterne osobine dvoglavog orla


„Riječki orao je i dobar i opak, oštrog kljuna i britkog jezika.“

Što je to underground strip?

Na tragu onoga što je Velid Đekić napisao u recenziji stripa ”Legenda o dvoglavom orlu”, da se autor oslanja na iskustvo underground stripa, pitali smo Steinfla što je za njega underground strip i je li imao to u vidu kada se bavio izradom.

„Što bi značio underground možda se najboje može opisati rečenicom: jednom underground – uvijek underground. Ali to bi možda bila šala. Underground se odnosi na sve ono što nije službeno, ticalo se to filma, političkog djelovanja, glazbene i likovne umjetnosti… Svi underground stripovi su autorski stripovi, ali svi autorski stripovi nisu underground.“
Strip scena u Rijeci tek treba nastati

Zasad imamo samo pojedinačne strip autore, a što je potrebno za scenu?

„Vodim kreativne radionice za djecu uzrasta osnovna škola, a najveća motivacija za to mi je što je strip slabo zastupljen na području Rijeke, za razliku od Zagreba i Splita. Volio bih da ovdje bude više crtača i crtačica stripa koji se neće pojaviti samo kao konzumenti, već kao potpuni autori. Potičem ih da rade autorski strip, a to znači da jedna osoba i crta i piše tekstove, odnosno osmišljava priče.“

Osim što na karakterističan način saznajemo o povijesti dvoglavog orla u stripu, u jednom malom dijelu autor kroz lik učitelja educira ptića upravo o tome kako se radi strip i kakve energije on može sadržavati.

Dodatak:
Kako se iz razgovoru priloženih ilustracija na internet stranici Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture ne očituje pravi dojam o stripu prilažem i nekoliko stranica stripa izdvojenih iz knjige.  Većina je crteža  nacrtana  poput “duplerica”, tj. jedna scena je odštampana preko dvije stranice u knjizi.  Postoje i crteži koji zauzimaju samo jednu stranu pošto sam pred kraj izrade morao kratiti sadržaj stripa kako bi ga uspio predati u roku, dok su neki drugi crteži nacrtani preko samo jedne strane zbog početka poglavlja na desnoj strani knjige.

Primjer 2. - 28. i 29. stranica

To je to!  Do čitanja!

Nacrtano 2017.
Dovršeno tijekom travnja 2017. god.
Datum prvog objavljivanja na blogu: Svjetska premijera!
Klasa: Knjiga

Copyright by Damir Steinfl

Comments

Popular Posts